
نکاتی برای برنامه ریزی صحیح تحصیلی
قسمت مهمی از موفقیت و پیشرفت در تحصیل در گرو چگونگی مطالعه و یادگیری است. سازماندهی دروسی که قصد مطالعه داریم با توجه به مدت زمانی که در اختیار داریم و همچنین اولویت بندی صحیح آن یکی از نیازهای اساسی در رسیدن به نتیجه مطلوب است، برای رسیدن به این هدف باید روش صحیح برنامه ریزی تحصیلی را آموخته و اقدام کنیم.
با یک برنامه ریزی مناسب قادر خواهید بود در کنار مسئولیت های دیگر خود در مقابل خانواده و اطرافیان و همچنین رسیدن به سرگرمیهای خود بتوانید برای رسیدن به هدف خود قدم مهمی بردارید. در ادامه قصد داریم به نکاتی اشاره کنیم که میتواند برای طرح یک برنامه ی مناسب جهت رسیدن به هدف تحصیلیتان بسیار کمک کننده باشد.
اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود را مشخص کنید.
در اولین گام باید اهداف خود را اعم از کوتاه مدت مانند موفقیت در آزمونی که یک هفته دیگر پیش رو دارید و یا تحقیقی که باید تا دو هفته دیگر به اتمام برسانید و اهداف بلند مدت خود مانند قبول شدن و وارد شدن به دانشگاهی خاص را مشخص کنید، مشخص کنید چه مقدار زمان برای رسیدن به هر کدام از این هدفهای کوتاه مدت و بلند مدت خود نیاز دارید.
تنظیم لیست فعالیت های درسی و غیر درسی
در ابتدا تمام موارد و دروسی که باید مطالعه کنید، تمام فعالیت ها چه درسی مانند دورههای مورد نیاز برای تحصیل و حتی برنامههای غیر تحصیلی که باید انجام دهید را برای خود مشخص کنید تا بتوانید دید درستی از آنچه باید انجام دهید پیدا کنید.
مشخص کردن آنچه برای هر موضوع یا امتحان نیاز دارید.
برای هر امتحان و یا موضوع چه کاری باید انجام دهید؟ شما تمام موضوعاتی که باید مورد مطالعه قرار دهید را مشخص کردهاید و الان باید دریابید که برای هر موضوع یا امتحان به چه چیزهایی نیاز دارید و چه کاری باید انجام دهید، ممکن است در این بین زمانهایی که برای درس مشخص کردهاید و یا زمان برگزاری یک کلاس درس تغییر کند.
برنامه های لیست خود را اولویت بندی کنید.
تا اینجا موضوعات و امتحانهایی که پیش رو دارید و کارهایی که برای آن باید انجام دهید را مشخص کرده اید، حالا نوبت به اولویت بندی رسیده است، اولویت بندی به شما کمک خواهد کرد بفهمید چه موضوع یا درسی نیاز به اختصاص زمان بیشتری داشته و یا بهترین زمان برای رسیدگی به آن چه زمانی خواهد بود.
با استفاده از جدول زمان های خود را در هفته برای درس خواندن قسمت بندی کنید.
با استفاده از جدولی زمانهای درس خواندن را در طول هفته برای هر درس مشخص کنید. برای این کار میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
- برنامه ریزی زمان مطالعه روزانه و یا هفتگی برای هر درس
- بررسی کنید که چه زمانهایی در طول هفته اکثراً خالی است و میتوانید در این زمان به مطالعه بپردازید، برای مثال هر روز بین ساعت 4 الی 5 زمان شما خالی است و یا در روزهای یکشنبه و دوشنبه زمان خالی زیادی برای مطالعه دارید. سعی کنید قبل از برنامه ریزی درسی این زمانهای خالی را در هفته برای خود مشخص کنید و با توجه به آن یک برنامه منظم طراحی کنید، بدین صورت ذهن شما آمادگی بیشتری برای درک و به خاطر سپردن مطالب خواهد داشت.
- اگر برای زمانبندی بتوانید هر خانه جدول را برای 30 الی 45 دقیقه در نظر بگیرید بهتر خواهد بود، زمانهای کوتاه تر برای درس خواندن موجب میل بیشتر به درس خواندن و خستگی کمتر شما خواهد شد.
- در جدول خود برای تمام زمانهای در دسترستان خانههایی را در نظر بگیرید.
زمان هایی را برای کارهای غیر درسی خود در نظر بگیرید.
یکی از نکاتی که باید در برنامه ریزی خود به آن اهمیت بدهید در نظر گرفتن زمانهایی برای فعالیت های غیر درسی است مانند زمانهایی برای در کنار خانواده بودن، استراحت و رسیدگی به زندگی شخصی خود، عدم تعادل در رسیدگی به زندگی علمی با زندگی شخصی تاثیر خوبی در موفقیت تحصیلی شما نخواهد داشت.
به رویدادهای مهمی مانند تولد مادرتان، یک مراسم خاص خانوادگی و ... توجه کنید و زمانهایی را برای آن در نظر بگیرید، زمان استراحت، خواب، ورزش را در برنامه ریزی خود فراموش نکنید. توجه کنید در صورتی که زمان محدودی برای امتحانات خود دارید شاید بهتر باشد برخی فعالیتهای غیر درسی خود را به بعد از آن موکول کنید.
ارزیابی برنامه ریزی درسی فعلی
برای یک برنامه ریزی تحصیلی خوب یکی از گزینههای مفید، بررسی و ارزیابی دقیقتر برنامهریزی قبلی و نحوه انجام آن و گذراندن زمانهای خود است، با بررسی و دقت در برنامه قبل و چگونگی اجرای آن خواهید توانست دید مناسبی به آن داشته و متوجه شوید کدام روشها و زمانها برای شما مناسب تر بوده و همچنین چه مواردی نیاز به اصلاح و یا حتی ترک کردن دارد.
برنامه ریزی درسی فعلی خود را ارزیابی کنید.
اولین قدم برای ایجاد یک برنامه ریزی درسی خوب این است که برنامهریزی قبلی و چگونگی گذراندن زمانهایتان را تا این لحظه، بررسی کنید. ارزیابی برنامهریزی فعلیتان کمک میکند که نگاه مناسبتری برای چگونگی استفاده از زمان داشته باشید، شما را قادر میسازد که بفهمید کدام زمانها و روشها برای اهداف تحصیلی شما مناسبتر هستند و انجام کدام فعالیتها را میتوانید کاهش داده و یا متوقف کنید.
برای مثال شما بررسی میکنید که چند ساعت در هفته را مطالعه کرده، به سرگرمیهای خود پرداخته و یا در جمع دوستان و خانواده سپری میکنید و در نهایت چه میزان از این زمان غیر درسی خود را میتوانید کاهش داده و برای رسیدن به هدف تحصیلی خود مورد استفاده قرار دهید.
برای اجرای برنامه خود ثابت قدم باشید.
عمل کردن به برنامه ای که برای خود گذاشتهاید بسیار اهمیت دارد، ممکن است شما یک برنامه بسیار عالی برای خود تولید کنید ولی در اجرای آن دچار سستی شوید، بنابراین باید خود را مجبور به اجرای برنامه خود کنید.
فقط زمان استراحت را برای شارژ شدن خود استفاده کنید.
مراقب وسوسههایی که شما را از برنامهتان دور میکند باشید، ممکن است در زمان درس خواندن وسوسه شوید که کمی استراحت کنید یا به تفریح بپردازید، مراقب باشید که از برنامه ریزی خود خارج نشوید و زمان استراحت را برای استراحت و شارژ کردن خود در نظر بگیرید، شما میتوانید در زمان استراحت کمی قدم بزنید، خواب کوتاهی داشته باشید، بهتر است برای استراحت از محل درس خواندن فاصله بگیرید تا باعث یکنواختی و کسالت در شما نشود.
چگونگی مطالعه و سبک مطالعه مناسب برای خود را بشناسید.
در کنار یک برنامه ریزی مناسب برای درس خواندن و مطالعه یکی از مواردی که میتواند برای شما بسیار با اهمیت و تاثیر گذار باشد این است که در خود بیابید که چه نوع سبکی و روشی برای یادگیری شما مفید تر خواهد بود و اثر قابل توجهی دارد، برای مثال اگر شما از لحاظ شنیداری بتوانید به راحتی یک مطلب را فرا بگیرید، خواهید توانست از بعضی از لحظات خود که میتوان گفت به طریقی جزء زمان های هدر رفته محسوب میشود استفاده کرده و به یادگیری بپردازید، مانند زمانی که در مترو، پیاده روی و... هستید.
اگر از لحاظ دیداری بهتر میتوانید به یادگیری بپردازید، میتوانید با دیدن فیلم یا تصاویر در هر جایی که برای شما امکان دارد از آن زمان خود استفاده و به خود کمک کنید.
توجه: مطالب بخش وبلاگ سایت همکده تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی داشته و توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به مشاور روانشناسی یا روانپزشک جهت تشخیص و درمان دانست.